ΑΒΔΗΡΑ: ΣΤΗ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ

 

Polystylon_Abdera_Xanthi_Thrace_Greece_Panorama_2

     Λίγα χιλιόμετρα νότια, δίπλα στη θρακιώτικη αμμουδιά βρίσκεται ό,τι έχει απομείνει από τα αρχαία Άβδηρα, τη θρυλική πατρίδα του μεγάλου ατομικού φυσικού Δημόκριτου. Σπουδαία πόλη ήταν τα Αβδηρα, «η πανέμορφη των Τηίων αποικία», που έλεγε κι ο Στράβων (τα Αβδηρα αρχικά ήταν αποικία Κλαζομενίων και μετέπειτα, τον 6ο π.Χ. αι., των Τηνίων). Και πατρίδα πολλών άλλων επιφανών διανοουμένων της αρχαιότητας, όπως ο πασίγνωστος σοφιστής Πρωταγόρας, ο φιλόσοφος Λεύκιππος, ο μαθηματικός Βίων, ο φιλόσοφος Ανάξαρχος, ο λυρικός ποιητής Ανακρέων, ο φιλόσοφος Εκαταίος.

     Τα Αβδηρα υπήρξαν από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας, με δεκάδες χιλιάδες κατοίκους, συμμετοχή στις Αθηναϊκές Συμμαχίες, πλούτο από το εμπόριο και λαμπερά κτίρια. Οι ζηλόφθονες Αθηναίοι, βέβαια, δημιούργησαν εναντίον των Αβδηριτών φάμπρικα ολόκληρη ανεκδότων, από τα οποία παρέμεινε ώς σήμερα ο δυσάρεστος χαρακτηρισμός «αβδηριτισμός». Μύθοι κακών ανθρώπων…
Αλλος ένας μύθος βέβαια αναφέρει πως τα Αβδηρα χτίστηκαν από τον Ηρακλή σε ανάμνηση της απώλειας του φίλου του Αβδήρου, τον οποίο κατασπάραξαν στην περιοχή τα ανθρωποφάγα άλογα του βασιλιά των Βιστόνων Θρακών, Διομήδη.

    Στο λόφο πάνω από το βυθισμένο αρχαίο λιμάνι, βρίσκεται το βυζαντινό Πολύστυλο. Πολύστυλο ήταν η βυζαντινή ονομασία των Αβδήρων, «πολίχνιον παράλιον», σπουδαία οχυρωμένη πόλη και έδρα επισκόπου. Λίγα θυμίζουν σήμερα την επισκοπική του Βασιλική, όπως βλέπουμε από τα ακαθόριστα ερείπιά της (στα οποία όμως κάθε καλοκαίρι γίνεται μια φορά υπαίθριος εσπερινός!). Το Πολύστυλο εγκαταλείπεται με την έλευση των Οθωμανών και το νέο χωριό χτίζεται στα ενδότερα, στη θέση όπου βρίσκεται το σημερινό χωριό με την ονομασία Μπουλούστρα.

     Απολαμβάνουμε το σούρουπο από το Πολύστυλο μέσα στις μυρωδιές που φέρνει το Θρακικό Πέλαγος. Κάτω μας απλώνεται η Σκάλα Αβδήρων. Οι άσπρες αμμουδιές έχουν πάρει ρόδινο χρώμα. Προλαβαίνουμε να περπατήσουμε ώς τις λασπωμένες όχθες της λιμνοθάλασσας Λαφρούδας για να δούμε ένα κοπάδι φλαμίνγκο. Τα ροζ πουλιά με μια βουή διασχίζουν τα κίτρινα χωράφια, ανοίγουν εκατοντάδες ζευγάρια ασπρορόδινες φτερούγες, πετάνε ανατολικά, ώς τη διπλανή λιμνοθάλασσα, τη Λάφρα.

Η νύχτα πέφτει υγρή στις θρακιώτικες ακτές…

 

—————————————————————————-
Δείτε τον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων στον χἀρτη –>http://wikimapia.org/18184772/el/Αρχαιολογικός-χώρος-Αβδήρων
—————————————————————————-

Πληροφορίες από
kathimerini.gr
Στὴν εικόνα βλέπουμε τα ερείπια εκκλησίας στο Πολύστυλον –>http://el.wikipedia.org/wiki/Άβδηρα

shortlink – συντομευμένος σύνδεσμος –> http://wp.me/p4otm4-8

This entry was posted in Αρχαία Θράκη, Αρχαιολογικοί Χώροι, Βυζαντινή Θράκη, Πόλεις and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to ΑΒΔΗΡΑ: ΣΤΗ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ

  1. Παράθεμα: Ἄβδηρα. Στὴν γενέτειρα τοῦ Δημοκρίτου | Φιλονόη καὶ Φίλοι...

  2. Παράθεμα: Ἄβδηρα. Στὴν γενέτειρα τοῦ Δημοκρίτου | Φιλονόη καὶ Φίλοι...

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s