Οι Α΄ Πανθρακικοί Αγώνες (Ἰούλιος 1923)

 

πανθρακικοί_1923

     Οι Α΄ Πανθρακικοί Αγώνες, ήταν αθλητικοί αγώνες που διεξήθησαν στην Κομοτηνή από 12 ως 15 Ιουλίου 1923 με συμμετοχή 46 περίπου αθλητών που προέρχονταν από στρατιωτικές μονάδες και από έξι αθλητικούς συλλόγους της Μακεδονίας-Θράκης και άλλων ελληνικών πόλεων. Περιλάμβαναν αγωνίσματα στίβου του ολυμπιακού προγράμματος, αγώνες βόλεϊ και ποδοσφαίρου. Η μεγάλη συμμετοχή είχε ως αποτέλεσμα να καθιερωθούν και να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο σε άλλη πόλη της Θράκης. Το 1924 έγιναν στην Ξάνθη.

      Την ιδέα της διοργάνωσης των Α’ πανθρακικών Αγώνων είχε ο (φίλαθλος) Γενικός Διοικητής Θράκης Σπύρος Δάσιος, ο οποίος προέβη στην προκήρυξή τους το Μάιο του 1923, με σκοπό την δημιουργία γυμναστηρίου στην πόλη της Κομοτηνής. Την ελλανόδικο επιτροπή με πρόεδρο τον Δάσιο αποτελούσαν επίσης ο στρατηγός Κωνσταντίνος Μανέτας, οι μέραρχοι Γεώργιος Σκανδάλης και Ιωάννης Καλογεράς και ο νομάρχης Δράμας Ανδρεαδάκης.
Τα αθλητικά αγωνίσματα στίβου και οι αγώνες βόλεϊ διεξήχθησαν στο «ἀρτισύστατο Γυμναστήριο Κομοτηνῆς», δηλαδή το σημερινό Δημοτικό Στάδιο και αυτοί ήταν ουσιαστικά οι πρώτοι Αγώνες που διοργανώθηκαν σε αυτό, μετά την αποπεράτωση της κατασκευής του, η οποία είχε ξεκινήσει το 1920, με την Ενσωμάτωση στην Ελλάδα. Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες διεξήχθησαν «ἐν τῇ μαγευτικὴ ἐξοχὴ Πόσπος ἐπὶ καταπρασίνου γηπέδου». Στους νικητές των αγώνων προσφέρθηκαν βαρύτιμα έπαθλα, προϊόντα εράνων στην τοπική κοινωνία.

Πανθρακικοί Αγώνες 12.7.1923

     Η επίσημη έναρξη τελέστηκε το απόγευμα της 12ης Ιουλίου και περιλάμβανε δοξολογία και παρέλαση των αθλητών. Η μεγάλη συμμετοχή είχε ως αποτέλεσμα να καθιερωθούν και να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο σε άλλη πόλη της Θράκης και όταν λέμε Θράκη και Πανθρακικοί Αγώνες, δεν εννοούμε μόνο την Ξάνθη, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη ή το Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα αλλά και την Καβάλα και την Δράμα που διοικητικά τότε άνηκαν, όπως και σήμερα άλλωστε, στην ίδια περιοχή, καθώς άλλωστε απελευθερώθηκαν σχεδόν μαζί.

     Στην πορεία οι Πανθρακικοί Αγώνες έγιναν μείζον γεγονός. Συγκέντρωναν την αφρόκρεμα των αθλητών του γεωγραφικού μας διαμερίσματος, το σύνολο των πολιτικών και θρησκευτικών αρχών του τόπου αλλά και πλήθος κόσμου που έσπευδε να τους παρακολουθήσει. Τα γήπεδα τότε γέμιζαν και οι φίλαθλοι δόξαζαν τους νικητές. Η διοργάνωση γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση μεταπολεμικά και ιδίως στις δεκαετίες του ’50 και του ’60, ενώ διατηρήθηκε ως και την δεκαετία του ’90 αν και σταδιακά άρχισε να φθίνει η αξία και η σημασία της.

~~~

Πληροφορίες και εικόνες από http://www.thrakisports.gr/
και http://el.wikipedia.org/  όπου μπορείτε να δείτε και τους νικητές των αθλημάτων.
Shortlink -συντομευμένος σύνδεσμος- άρθρου: http://wp.me/p4otm4-29
Advertisements
This entry was posted in Θράκη, Ιούλιος, Μνήμες, Χρονολόγιο and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Οι Α΄ Πανθρακικοί Αγώνες (Ἰούλιος 1923)

  1. Παράθεμα: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 15 ΙΟΥΛΙΟΥ | Ἑλληνοϊστορεῖν

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s