Η αρχαία Θρακική πόλη Γάνος…

 

πόλη Γάνος

   Γάνος: (η Γάνος, ο Γάνος και αργότερα το Γάνος, τουρκ. Gaziköy). Πόλη της Ανατολικής Θράκης στις ακτές της Προποντίδας. Μαρτυρείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. ως αποικία των Μεγαρέων.

      Σύμφωνα με την παράδοση οι Μεγαρείς είδαν από το πλοίο τους μια λάμψη στο βουνό γύρω από την πόλη. Κατέβηκαν τότε από το πλοίο και έχτισαν την πόλη, την οποία ονόμασαν Γάνο (=λάμψη). Πάνω από την πόλη βρίσκεται και το ομώνυμο όρος. Ανήκε στο Βασίλειο των Οδρυσών.

     Το 341 π.Χ. περιήλθε στην εξουσία του Φιλίππου Β΄ της Μακεδονίας. Στον «Συνέκδημο του Ιεροκλέους» (6ος μ.Χ. αιώνα) η πόλη αναφέρεται ως 7η μεταξύ των 14 πόλεων της Επαρχίας Θράκης Ευρώπης. Πριν την ανταλλαγή των πληθυσμών είχε περίπου 2.000 Έλληνες κατοίκους. Σήμερα είναι χωριό με 600 περίπου κατοίκους. (ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ, ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΓΑΝΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΑΣ)

************************

Πανάρχαια είναι και η θρακική πόλη Γάνος.

     Από την αρχαία ακόμη εποχή λογίζοταν ιδιαίτερα οχυρή. Γνωστή σε εμάς είναι από τις περιπέτειες του Ξενοφών, όταν ο βασιλιάς των Οδρυσών Σεύθης ο Β’, υποσχέθηκε να του την χαρίσει (μαζί με την Βισάνθη και το Νέον Τείχος) εάν τον βοηθούσε να επανακτήσει τον χαμένο του θρόνο.

     Την εποχή εκείνη ο Ξενοφών βρίσκονταν στην περιοχή με τους Μυρίους του, ενώ λίγα χρόνια αργότερα (το 405 π.Χ.) ο πατέρας του Σεύθη Μαισάδης απέλυε τον θρόνο και σημαντικά εδάφη από τον αδελφό του Μήδοκο.

Βασική πηγή κειμένου ο Κων. Κουρτίδης στο βιβλίο του «Ιστορία της Θράκης».

Εικόνα: Ασημένια κανάτα (17,4 εκατοστά, βάρος. 394,11g) που βρέθηκε σε ασύλητο τάφο στο όρος Γάνος στην Νοτιοανατολική Θράκη. Πηγή εικόνας –> http://www.ajaonline.org/field-report/140]

Σύντομος σύνδεσμος -shortlink- ἄρθρου: http://wp.me/p4otm4-5T

 

Advertisements
This entry was posted in Αποικισμός, Αρχαία Θράκη, Ευρήματα, Πόλεις and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s