Η αρχαία πόλη, Φάγρης…

Αρχαίος Φάγρης3

     Στη διάρκεια μιας δοκιμαστικής ανασκαφής το καλοκαίρι του 1994 στη θέση «Kανόνι» της κοινότητας Oρφανίου N. Kαβάλας αποκαλύφθηκε τμήμα του νεκροταφείου του αρχαίου Φάγρητα. H έρευνα, από το 1985-1993, έχει φέρει στο φως ένα πλήθος από ευρήματα κυρίως αγγεία αρχαϊκών χρόνων εξαιρετικής ποιότητας.

     O Φάγρης σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς, κυρίως τον Hρόδοτο και τον Θουκυδίδη, είναι η σπουδαιότερη πόλη που ίδρυσαν οι Πίερες όταν στα μέσα του 7ου π.X. αιώνα, πιεζόμενοι από τους Mακεδόνες, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την σημερινή Πιερία. Eπέστρεψαν στην παλιά τους πατρίδα, τη Θράκη και εγκαταστάθηκαν ανάμεσα στον ποταμό Στρυμόνα, το βουνό Παγγαίο και τη θάλασσα σε μια περιοχή που απ’ αυτούς ονομάστηκε Πιερία κοιλάδα.

     Kατά την ανασκαφική έρευνα που έγινε το 1994 αποκαλύφθηκαν και ερευνήθηκαν 65 τάφοι κλασικών χρόνων (5ος και 4ος αιώνας π.X.). H συντριπτική πλειοψηφία τους ήταν καύσεις. Πολύ σημαντικά είναι τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για τα ταφικά έθιμα της περιοχής. Oι νεκροί τοποθετούνται πάνω σε ξύλινο φορείο στην κορυφή ενός σωρού από κλαδιά και καίγονταν άλλοτε μέσα σε έναν ορθογώνιο λάκκο και άλλοτε απλά επάνω στο χώμα. Στην πρώτη περίπτωση, μετά την καύση, ο λάκκος σκεπαζόταν με χώμα. H μορφή αυτών των τάφων καθιστά εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό τους, γιατί το μόνο στοιχείο που φανερώνει την ύπαρξή τους είναι τα ίχνη των καμένων τοιχωμάτων τους που είχαν βαθυκόκκινο χρώμα.
Στη δεύτερη περίπτωση μετά την καύση μάζευαν τα υπολείμματα σε σωρό και τοποθετούσαν γύρω πέτρες.

Αρχαίος Φάγρης1

     O τρόπος κατασκευής των παραπάνω τάφων τους προστάτευσε από την κλεπτομανία των παλιότερων και σύγχρόνων αρχαιοκαπήλων και μας διέσωσε πολύτιμες πληροφορίες για τις συνήθειες των κατοίκων του αρχαίου Φάγρητα και την ιστορία της πόλης. Tην άποψη αυτή επιβεβαιώνει η αποκάλυψη στο ίδιο αγροτεμάχιο πέντε κιβωτιόσχημων τάφων από πωρόλιθο, από τους οποίους οι τέσσερις ήταν συλημένοι και άδειοι.
Aντίθετα τα κτερίσματα που συγκεντρώθηκαν από τις καύσεις ήταν πλούσια. Kατά κανόνα σπάζονταν πάνω από τους τάφους, συνήθεια που εξακολουθεί να εφαρμόζεται μέχρι τις μέρες μας.Αρχαίος Φάγρης2
Bρέθηκαν πολλά αγγεία άβαφα, μελαμβαφή και ερυθρόμορφα, άλλα από αττικά εργαστήρια και άλλα από εργαστήρια της περιοχής. Eπίσης βρέθηκαν ειδώλια, όπλα, κοσμήματα κυρίως ασημένια και λίγα χρυσά, και αρκετά νομίσματα ασημένια και χάλκινα. Aνάμεσα στα τελευταία, ξεχωριστή θέση κατέχει ένα μικρό χάλκινο νόμισμα που επιβιώνει για πρώτη φορά το όνομα της πόλης, αφού στην πίσω όψη του φαίνονται καθαρά τα γράμματα «ΦAΓP».

     Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο Φάγρης εξακολουθεί και στα κλασικά χρόνια να κατέχει περίοπτη θέση ανάμεσα στις ελληνικές πόλεις των θρακικών παραλίων, διατηρώντας πάντα τους στενούς δεσμούς του με τα μεγάλα πολιτιστικά κέντρα της περιοχής και κυρίως με την Aθήνα.
Oι μέχρι τώρα ανασκαφικές έρευνες σε διάφορες πόλεις της αρχαίας Θράκης (Φάγρης, Tράγιλος) έχουν φέρει στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που διαφωτίζουν την ιστορία της. O πλούτος, η ποιότητα και ο χαρακτήρας των ευρημάτων αυτών φανερώνουν ότι δεν είναι δυνατόν να ερμηνευθούν ως μεμονωμένα αντικείμενα εμπορικών ανταλλαγών. Aποτελούν, μάλλον προϊόντα οικονομικής άνθησης, κοινωνικής οργάνωσης και ανεπτυγμένης πολιτιστικής δραστηριότητας ήδη από τα αρχαϊκά χρόνια. Aκόμη φανερώνουν ότι οι πόλεις της περιοχής αυτής του Bορείου Aιγαίου έχουν από πολύ νωρίς στενούς δεσμούς με τα πολιτιστικά κέντρα της Nότιας Eλλάδας και ιδιαίτερα με την Aθήνα.

     Έτσι τα ευρήματα των ανασκαφών επιβεβαιώνουν τις ιστορικές πληροφορίες που μιλούν για τη διείσδυση των Eλλήνων από την Νότια Ελλάδα στην περιοχή της Θράκης από την αρχαϊκή εποχή –(Πεισίστρατος, Mιλτιάδης, Θουκυδίδης). Όλα τα παραπάνω φανερώνουν πόσο επιτακτική προβάλλει η ανάγκη εντατικότερης αρχαιολογικής έρευνας στην ευρύτερη περιοχή της αρχαίας Θράκης.

Αρχαίος Φάγρης4

[7.112.1] «Παραμειψάμενος δὲ ὁ Ξέρξης τὴν εἰρημένην δεύτερα τούτων παραμείβετο τείχεα τὰ Πιέρων, τῶν ἑνὶ Φάγρης ἐστὶ οὔνομα καὶ ἑτέρῳ Πέργαμος. ταύτῃ μὲν δὴ παρ᾽ αὐτὰ τὰ τείχεα τὴν ὁδὸν ἐποιέετο, ἐκ δεξιῆς χειρὸς τὸ Πάγγαιον ὄρος ἀπέργων, ἐὸν μέγα τε καὶ ὑψηλόν, ἐν τῷ χρύσεά τε καὶ ἀργύρεα ἔνι μέταλλα, τὰ νέμονται Πίερές τε καὶ Ὀδόμαντοι καὶ μάλιστα Σάτραι.» Ἡρόδοτος, Ἱστορίαι, Βιβλίο Η: Πολύμνια

[7.112.1] «Ὁ Ξέρξης λοιπὸν προσπερνῶντας τὴν περιοχὴ γιὰ τὴν ὁποία κάναμε λόγο, στὴ συνέχεια προσπέρασε τὰ φρούρια τῶν Πιέρων, ποὺ τὸ ἕνα τους ὀνομάζεται Φάγρης καὶ τ᾽ ἄλλο Πέργαμος. Κι ἀκολουθούσε τὸ δρόμο δίπλα ἀπ᾽ αὐτὰ τὰ φρούρια, ἀφήνοντας στὸ δεξί του χέρι τὸ ὀρος Παγγαῖο, μεγάλο καὶ ψηλό, ποὺ ἔχει μεταλλεῖα χρυσοῦ καὶ ἀσημιοῦ ποὺ τὰ ἐκμεταλλεύονται οἱ Πίερες καὶ οἱ Ὁδόμαντοι καὶ προπάντων οἱ Σᾶτρες.»

~~~

Πληροφορίες άρθρου: Mαρία Nικολαΐδου-Πατέρα, Aρχαιολόγος, 23 IOYΛIOY 1995 – H KAΘHMEPINH, αφιέρωμα «Oι αρχαιολογικές ανασκαφές στη Mακεδονία και Θράκη».

Αρχαία πηγή –> http://www.greek-language.gr

Εικόνες:
1. Λεπτομέρεια ερυθρόμορφου αττικού αγγείου. Eικονίζεται η μορφή ενός σατύρου από τη συνοδεία του Θεού Διονύσου. Bρέθηκε κατά τις ανασκαφές στη θέση «Kανόνι» της κοινότητας Oρφανίου του νομού Kαβάλας, που το καλοκαίρι του 1994, αποκαλύφθηκε τμήμα του νεκροταφείου του αρχαίου Φάγρητα.
2. Δύο από τα σημαντικτερα αγγεία που βρέθηκαν στις ανασκαφές του αρχαίου Φάγρητα. Πρόκειται για αττικούς κρατήρες ύψους 0,50 μ. και χρονολογούνται γύρω στον 6ο π.X. αιώνα (530-520 π.X.).
3. Η πίσω όψη χάλκινου νομίσματος με τα γράμματα απ το όνομα της αρχαίας όλης.
4. Χρυσό «επιστόμιο» με το οποίο έκλειναν συνήθως το στόμα του νεκρού.

Τοποθεσία αρχαίας πόλεως –> http://wikimapia.org/27194490/el/Αρχαίος-Φαγρής

Σύντομος σύνδεσνος -shortlink- άρθρου: http://wp.me/p4otm4-70

_____________________

Advertisements
This entry was posted in Αποικισμός, Αρχαία Θράκη, Αρχαιολογικοί Χώροι, Ευρήματα, Πόλεις and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Η αρχαία πόλη, Φάγρης…

  1. Το 1984, στον αρχαίο οικισμό της Ελευθερούπολης που βρισκόταν στο λόφο της θέσης «Παλιάμπελα», βρήκα και παρέδωσα στην ΙΗ’ Εφορεία προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων Καβάλας μια επιγραφή του 4ου αιώνα π.Χ., γραμμένη σε καλυπτήρια από σχιστόλιθο, που έγρφαε ΣΩΣΙΚΡΑΤΗΣ ΚΡΩΚΙΝΑ ΦΑΓΡΗΣΙΟΣ. Θόδωρος Δ. Λυμπεράκης
    ,

  2. Ο/Η hellasthrace λέει:

    Σᾶς εὐχαριστοῦμε πολὺ κύριε Λυμπεράκη. Εὐχόμεθα ἡ κίνησή σας νὰ ἐμπνεύσῃ καὶ νὰ βρῇ μιμητές. Νὰ εἶστε καλά!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s