Πόρτο Λάγο – Βιστονίδα: Το βασίλειο των φτερών!

Πόρτο Λάγο Βοστονίδα

 

     Η ευρύτερη περιοχή του Πόρτο Λάγο, η λιμνοθάλασσα του Λαγού και η Βιστονίδα είναι σπουδαίοι υγρότοποι-βιότοποι για πλήθος πουλιών. Ερωδιοί, φοινικόπτερα, πελεκάνοι, κορμοράνοι, πάπιες, φαλαρίδες, κίρκοι και άλλα αρπακτικά. Αν είναι κάποιος τυχερός, μπορεί να δει ακόμη και τον σπανιότατο θαλασσαετό.

     Ακόμη και τις ζεστές μέρες του Αυγούστου που κατά κανόνα όλοι οι υγρότοποι είναι στο ναδίρ και τα πουλιά δυσεύρετα, εδώ θα δει κανείς πουλιά σε αφθονία. Και όταν λέμε πουλιά, εννοούμε πολύ σπάνια πουλιά. Για παράδειγμα, τα φοινικόπτερα Phoenicopterus ruber. Η λιμνοθάλασσα του Λαγού, δίπλα στο Πόρτο Λάγο, είναι από τα καλύτερα μέρη στην Ελλάδα για να παρατηρήσει κάποιος φοινικόπτερα, και μάλιστα από μικρή απόσταση και όλες τις εποχές του χρόνου. Τα ρηχά αλμυρά νερά είναι τόσο ιδανικά γι’ αυτά τα πουλιά, που εδώ έκαναν κάποτε ακόμη και μια (αποτυχημένη) απόπειρα να φωλιάσουν.

     Δίπλα στα φοινικόπτερα ψαρεύουν αργυροπελεκάνοι Pelecanus crispus, συχνά σε μεγάλα κοπάδια. Οι πελεκάνοι αυτοί είναι ενήλικα πουλιά που περνούν εδώ το χειμώνα τους, ή ανήλικα που μένουν και άλλες εποχές, μιας και δεν είναι υποχρεωμένα να πάνε στις αποικίες τους. Και φυσικά κορμοράνοι Phalacrocorax carbo. Οι κορμοράνοι που στεγνώνουν τα φτερά τους πάνω στα ξύλινα παλούκια, ο ένας δίπλα στον άλλον, είναι χαρακτηριστικό θέαμα στην άκρη της Βιστονίδας, και μπορεί να τους δεις ακόμη και από το δρόμο την ώρα που ταξιδεύεις.

     Στο Πόρτο Λάγο η φύση είναι ακόμη ζωντανή, παρά τις δυσκολίες. Τα νερά της θάλασσας είναι πολύ ρηχά, μπορείς να περπατάς δεκάδες μέτρα και το νερό να φτάνει μέχρι τον αστράγαλο. Ο βυθός είναι λασπώδης, γεμάτος σκουλήκια και μαλάκια. Γι’ αυτό έρχονται εδώ οι στρειδοφάγοι και οι τουρλίδες, αλλά και πολλοί ψαράδες που βγάζουν από τη λάσπη τα σκουλήκια για δόλωμα. Δεκάδες γλαρόνια ψαρεύουν βουτώντας με το κεφάλι για μικρά ψαράκια, ενώ η μουσική από τις φωνές των γλάρων δεν λείπει καμιά εποχή του χρόνου.

     Από τη μεριά της Βιστονίδας τα είδη αλλάζουν λίγο. Εδώ ξεχειμωνιάζουν πολλές πάπιες και φαλαρίδες, ενώ στα γύρω χερσοτόπια πετούν κίρκοι και άλλα αρπακτικά. Αν είναι τυχερός κάποιος μπορεί να δει ακόμη και τον σπανιότατο θαλασσαετό, που φωλιάζει σε γειτονική περιοχή, να περιπολεί στα ρηχά και τους καλαμιώνες. Παραδίπλα κρύβεται μια πετροτριλίδα, ενώ μια γαλιάντρα κελαηδάει για πολλή ώρα πετώντας σε μεγάλο ύψος. Και καθώς πέφτει το σούρουπο ακούγεται το μονότονο βουητό που κάνει το γιδοβύζι, ένα πανέμορφο νυκτόβιο πουλί.

     Ο Ηλιος έχει φτάσει στον ορίζοντα, δεν φυσάει καθόλου και μια ηρεμία έχει απλωθεί στο τοπίο. Κοιτώντας δυτικά πάνω από τα νερά, ένα σμήνος φοινικόπτερα εμφανίζεται μέσα από τη θάλασσα. Ακούγονται οι φωνές τους σαν χήνες, καθώς πλησιάζουν το ένα πίσω από το άλλο, πετώντας σε γραμμή. Κάνουν για πολλή ώρα μεγάλους κύκλους στον αέρα, μέχρι που αποφασίζουν να πέσουν μέσα στο ρηχό νερό. Το κόκκινο στα φτερά τους καθώς χτυπά στο φως του δειλινού είναι απερίγραπτο. Και καθώς το φως χάνεται, αυτά συνεχίζουν να επικοινωνούν με το λαιμό ανασηκωμένο, φωνάζοντας και ακουμπώντας το ράμφος τους.

Μέρος άρθρου – φωτ: Φίλιππος Κατσιγιάννης, Ελευθεροτυπία, Γεωτρόπιο, 25/4/2009

Δείτε την περιοχή στο χάρτη –> http://wikimapia.org/10544369/el/Πόρτο-Λάγος

Σύντομος σύνδεσμος -shortlink- άρθρου: http://wp.me/p4otm4-7X

Advertisements
This entry was posted in Θράκη, Περιοχές and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s