Αρχαία Μαρώνεια: Πολυτέλεια και άνεση

Μαρώνεια

     Μια ιδέα για το επίπεδο ζωής των κατοίκων της ελληνιστικής Μαρώνειας μας δίνει ένα σπίτι των αρχών του 3ου αι. π.Χ. Το μέγεθος του κτιρίου — 450 μ2 περίπου —, ή επιμελημένη τοιχοδομία πού καλύπτεται με κονιάματα, το ψηφιδωτό πού λαμπρύνει τον άνδρώνα, όλα δείχνουν ότι οι Μαρωνίτες εκτιμούσαν και στην ιδιωτική τους ζωή την πολυτέλεια και την άνεση, πού τους επέτρεπε ή οικονομική τους επιφάνεια.
Το σπίτι ήταν προσιτό από μία περίστυλη, λιθόστρωτη αυλή, ενώ δίπλα σ’ αυτήν υπάρχει μια δεύτερη ανοιχτή, πλακοστρωμένη. Αποτελείται από δύο μικρά δωμάτια, Ίσως κοιτώνες, ένα λουτρό, ένα μεγάλο δωμάτιο πού ή εστία στο κέντρο δείχνει ότι πρέπει να προοριζόταν για λατρεία, έναν ευρύχωρο άνδρώνα με ψηφιδωτό δάπεδο με φυτική διακόσμηση και ένα τελευταίο, μεγάλο επίσης, δωμάτιο, όπου το πλήθος των άγνύθων υποδεικνύει την ύπαρξη στο χώρο αυτό αργαλειών.

Ψηφιδωτὸ δάπεδο Ελληνιστικής εποχής.

     Μέσα σε τετράπλευρο πλαίσιο με κυματόσπειρα και αστράγαλο είναι εγγεγραμμένος κύκλος που διακοσμείται με σύμπλεγμα κλημάτων αμπέλου. Οι κληματίδες είναι πλεγμένες μεταξύ τους σε σχήμα πλοχμού* και είναι γεμάτες με φύλλα, σταφύλια και βλαστούς. Στις γωνίες μεταξύ του πλαισίου και του κύκλου οριζόντιες έλικες ανά ζεύγη και ανθέμια. Στο εσωτερικό του κύκλου άλλος ομόκεντρος μικρότερος με εγγεγραμμένο τετράπλευρο τοποθετημένο διαγώνια σε σχέση με το εξωτερικό. Μέσα στο εσωτερικό τετράπλευρο ζεύγη φύλλων με μίσχο σχηματίζουν ένα μεγάλο ρόδακα. Τα σχέδια άλλοτε είναι μαύρα σε άσπρο φόντο και άλλοτε άσπρα με μαύρο φόντο. Η εναλλαγή αυτή μαζί με την ποικιλία των άλλων χρωμάτων (γαλάζιο, καστανό, βυσσινί, πράσινο ανοιχτό και σκούρο, κόκκινο ανοιχτό κλπ.) δημιουργεί ένα πλούσιο και εντυπωσιακό διακοσμητικό σύνολο. Διαστ. 3,40χ3,70μ.

Η αρχαία πόλη της Μαρώνειας ιδρύθηκε τον 7ο αι. π.Χ. στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Ισμάρου από Χίους αποίκους.

***

Δείτε τὴν θέση της αρχαίας Μαρώνειας στον χάρτη –> http://wikimapia.org/6620614/el/Αρχαία-Μαρώνεια

*πλοχμός: πλόκαμος, πλεξίδα

Οι πληροφορίες είναι από
http://www.e-istoria.com/th14.html
http://hellas.teipir.gr/Thesis/Pol_Thrace/greek/ionian/maroneia.htm
Είκόνα –> http://art-hellas.blogspot.gr/2012/04/blog-post_9297.html

Σύντομος σύνδεσμος -shortlink- άρθρου: http://wp.me/p4otm4-a2

Advertisements
This entry was posted in Αποικισμός, Αρχαία Θράκη, Αρχαιολογικοί Χώροι, Ευρήματα and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s