Έναρξη Β΄ Βαλκανικού Πολέμου

Βαλκανικοί πόλεμοι

16 Ιουνίου 1913: Η έναρξη του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου.

     Μετά την οριστική λήξη των εχθροπραξιών με τους Τούρκους (Α΄Βαλκανικός Πόλεμος), κανονίστηκαν τα σημεία που κατείχαν οι στρατοί Ελλάδας, Σερβίας και Βουλγαρίας ωσότου γίνει η οριστική διευθέτηση των συνόρων. Από την πρώτη στιγμή όμως, η Βουλγαρία επέδειξε μεγάλη απληστία, ζητώντας να καρπωθεί όσο γινόταν μεγαλύτερα οφέλη σε βάρος των συμμάχων της.

     Στις 16 Ιουνίου 1913, ο βουλγαρικός στρατός, ακολουθώντας προδιαγεγραμμένο σχέδιο, επιτέθηκε αιφνιδιαστικά και χωρίς να προηγηθεί κήρυξη πολέμου κατά των ελληνικών δυνάμεων στην περιοχή της Νιγρίτας και του Παγγαίου όρους και κατά των σερβικών δυνάμεων στις περιοχές της Γευγελής και του Ιστίπ. Η αντίδραση της Ελλάδας και της Σερβίας ήταν άμεση και αποφασιστική. Ο Δεύτερος Βαλκανικός Πόλεμος χαρακτηρίζεται για την ταχύτητα διεξαγωγής του, αφού κράτησε μόνο ένα μήνα, τη σκληρότητα των μαχών του, με κορυφαία αυτή του Κιλκίς-Λαχανά, από τις 19 μέχρι 21 Ιουνίου 1913, και το μεγάλο, και για τις δύο πλευρές, αριθμό απωλειών. Είχε ως αποτέλεσμα την ήττα των Βουλγάρων και την οριστική απελευθέρωση της Μακεδονίας μας.

     Ακολούθησαν οι νικηφόρες για τα ελληνικά όπλα μάχες του Λαχανά, της Λυγκόβανης, τους Κιλκίς, της Δοϊράνης, της Στρώμνιτσας, κι ο στρατός μας κατέλαβε την Καβάλα και το Δεδέαγατς (Αλεξανδρούπολη). Και όλα αυτά μέσα σε δέκα μέρες. Ακολούθησαν η κατάληψη της Δράμας και των Σερρών, του Νευροκοπίου και του Πετσόβου, ο θρίαμβος της μάχης στο Σιμιτλή, οι νίκες της Τζουμαγιάς, η εγκατάλειψη από τους Βουλγάρους της Ξάνθης.

     Η Βουλγαρία κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, υποχρεώθηκε να συνάψει στις 18 Ιουλίου ανακωχή και στις 28 του ίδιου μήνα, μετά από σκληρές διπλωματικές διαπραγματεύσεις στο Βουκουρέστι, τη συνθήκη ειρήνης, με την οποία τερματιζόταν ο Δεύτερος Βαλκανικός Πόλεμος και ρυθμίζονταν οι εδαφικές διεκδικήσεις μεταξύ των βαλκανικών χωρών. Η Ελλάδα αποκτούσε και πάλι την Ανατολική Μακεδονία, ενώ η Δυτική Θράκη, αν και είχε απελευθερωθεί από τον Ελληνικό Στρατό, παραχωρήθηκε τελικά στην Βουλγαρία.

     Οι αγώνες και οι θυσίες του Ελληνικού Στρατού, κατά το σύντομο αλλά σκληρό Δεύτερο Βαλκανικό Πόλεμο δεν ήταν μάταιες, αφού με αυτόν αναχαιτίστηκε η επεκτατική πολιτική της Βουλγαρίας και η Ελλάδα απελευθέρωσε σημαντικά ελληνικά εδάφη, που αναμφισβήτητα υπήρξαν καθοριστικά για την παραπέρα πορεία του Έθνους.

Οι πληροφορίες είναι από
http://www.e-istoria.com/25/by_2012%20%2821%29.html
http://web.archive.org/web/20090224211813/    και  http://www.army.gr/html/GR_Army/press_office/1October2002/istoriko.html

Σύντομος σύνδεσμος -shortlink- άρθρου: http://wp.me/p4otm4-9V

This entry was posted in Ιστορικά Θράκης, Ιούλιος, Ιούνιος and tagged , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Έναρξη Β΄ Βαλκανικού Πολέμου

  1. Παράθεμα: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 22 ΙΟΥΝΙΟΥ | Ἑλληνοϊστορεῖν

  2. Ο/Η ΝΙΚΟΛΙΝΑ λέει:

    κι ο στρατός μας κατέλαβε την Καβάλα και το Δεδέαγατς (Αδριανούπολη)
    Το Δεδέαγατς είναι η Αλεξανδρούπολη και όχι η Αδριανούπολη την οποία ονομάζουν Εντίρνε (Edirne) οι Τούρκοι

    • Ο/Η hellasthrace λέει:

      Πολύ σωστά! Ζητάμε συγνώμη για το λάθος και σας ευχαριστούμε για την διόρθωση!

Σχολιάστε