Η αρχαία Θρακική πόλη Καβύλη, βρίσκεται στη δεξιά όχθη του ποταμού Tonzos κοντά στην πόλη Γιάμπολ στην κεντρική Βουλγαρία. Τα ερείπιά της αποκάλυψαν έναν οικισμό της Εποχής του Χαλκού (2η χιλιετία π.Χ.). Ήταν ένα οικονομικό και εμπορικό κέντρο του βασιλείου του Θράκα ηγεμόνα Σεύθη Γ΄ (323-311 π.Χ.). Η θρακική πόλη κατακτήθηκε από τους Μακεδόνες το 342 – 341 π.Χ και κατόπιν από τους Ρωμαίους το 72 π.Χ.
Η Καβύλη αποτελούσε την ενδιάμεσο στάση στο δρόμο για Αδριανούπολη (Edirne), και Αγχίαλο (Pomorie). Τον 4ο αι. ήταν έδρα επισκόπου.
Τον 3ο αι. π.Χ. η πόλη έκοψε δικά της νομίσματα. Υπήρχε μια αγορά, ένας ναός της Αρτέμιδος – Εκάτης και ένας ναός του Απόλλωνος. Το 145 μ.Χ. μετανάστες από την Πέρινθο αφιέρωσαν αναθηματικές επιγραφές στον Ηρακλή Αγοραίο. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως μια μεγάλη βασιλική της Ύστερης Αρχαιότητας και τμήματα αμυντικού τείχους. Τα ευρήματα από την αρχαία Καβύλη βρίσκονται στο Περιφερειακό Μουσείο του Yambol. (Πληροφορίες από http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text…)
Τον Οκτώβριο του 2015 ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία πόλη χρυσό νόμισμα της εποχή του Φιλίππου Β΄, βασιλιά της Μακεδονίας.
Το νόμισμα έχει ανάγλυφη την κεφαλή του Φιλίππου Β΄, γράφει ‘ΦΙΛΙΠΠΟΥ’, είναι 1/8 του στατήρα και κόπηκε στην Πέλλα της Μακεδονίας περί το 340-330 π.Χ., όπως εξήγησε ο επικεφαλής των ανασκαφών. (Περισσότερες πληροφορίες για το εύρημα –> http://www.mikres-ekdoseis.gr/2015/10/blog-post_22.html)
Η (Νέα) Καβύλη, είναι ένα προσφυγικό χωριό κοντά στην Νέα Ορεστιάδα. Πρόσφυγες από την ανατολική Θράκη και εγκατεστημένοι αρχικά σε ένα φτωχό αλλά όμορφο οικισμό με ισχυρό κοινοτικό πνεύμα. Η παλιά ονομασία του χωριού ήταν Εμιρλί και κατοικούνταν μόνο από Τούρκους. Ήταν χτισμένο σε μέρος πεδινό και λίγο επικλινές προς τα νοτιοδυτικά όπου ακόμα υπάρχει ένα μικρό ποτάμι που όριζε τον οικισμό προς την πλευρά αυτή. Τα περισσότερα σπίτια του οικισμού ήταν πλησίων του ποταμού. Το τωρινό της όνομα οφείλεται στον αρχαιολόγο καθηγητή του Γυμνασίου της Ανδριανούπολης κύριο Λαμπουσιάδη.
Με τη συνθήκη της Λωζάνης 1923 έγινε η ανταλλαγή των κατοίκων του χωριού που έφυγαν στην Τουρκοκρατούμενη Ανατολική Θράκη, με Έλληνες που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην Καβύλη.
Οι πρόσφυγες Έλληνες που εγκαταστάθηκαν στην Καβύλη ήρθαν από τα χωριά Σιδηρόπετρα (Ντεμιρντές) και Ζαλουφόπουλο (Αμπαλάρ). Σήμερα αυτά τα δύο χωριά ανήκουν στην Τουρκία. (Για την Καβύλη του Έβρου –>http://www.patridamou.gr/?p=921)
Δεῖτε τὴ θέση τῆς Καβύλης τοῦ Ἔβρου, στὸ χάρτη –> http://wikimapia.org/5061297/el/Καβύλη
***
Στην εικόνα βλέπουμε βωμό στην αρχαία Θρακική πόλη Καβύλη (από http://travelinos.com/sightse…/n27-17405-Kabyle_Ancient_City)
Συντομευμένος σύνδεσμος -shortlink- ἄρθρου: http://wp.me/p4otm4-c2
Παράθεμα: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 06 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ | Ἑλληνοϊστορεῖν
Παράθεμα: Η αρχαία Θρακική πόλη Καβύλη | ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ ΤΑΞΕΩΣ 1971